ZZP tips om hoger te ranken in Google

 
 

SERP staat voor Search Engine Results Page, oftewel het “zoekmachine resultaat pagina”. Het zijn dus de pagina’s die zoekmachines tonen wanneer er een zoekterm wordt ingetoetst. Zoekmachines streven er naar om de SERP zo relevant mogelijk te maken gebaseerd op welke zoekopdracht dan ook. De hoogste positie in de SERP wil dus zeggen dat jouw pagina of website als eerste resultaat getoond wordt in de zoekmachine. In dit verhaal geef ik je enkele ZZP tips om hoger te ranken in Google. Voor mijn website bijvoorbeeld zijn de zoekwoorden “freelance grafisch vormgever & dtp” belangrijk om gevonden te worden. 

 
Ik ben natuurlijk erg tevreden dat mijn website zo goed scoort zonder dat ik trucjes heb moeten toepassen. Zoals je kunt zien op het plaatje staat mijn website zelfs op positie #4. Google zou mijn website nooit zo hoog plaatsen als ik zou valsspelen. Met name omdat ze websites die bepaalde regels overtreden strafpunten geven waardoor deze in hun ranking dalen. Voor een kleine ondernemer die zelf een website wil gaan bouwen is het verstanding om zich te verdiepen in wat Google van een goede website verwacht. Ik noem het altijd vriendjes spelen met Google; maar wél op hun randvoorwaarden. Ik geef je zometeen wat zzp tips om hoger te ranken in Google.
 
Als je een website hebt kun je nooit achterover leunen, maar moet je die met regelmaat onderhouden. Want om traffic te genereren is moeite, geduld, consistentie en uithoudingsvermogen nodig, het komt nooit vanzelf op gang. Je hoeft niet per se een grote financiële investering van honderden euro’s te doen, maar wel een investering in je beschikbare tijd. Ik geloof echt dat je er structureel tijd voor vrij moet maken en momenten moet inplannen. Dat kan best lastig zijn als je het bijvoorbeeld al te druk hebt om je dagelijkse bezigheden goed bij te werken.
 

ZZP tips om hoger te ranken in Google:

  • zoek uit wat populaire zoektermen zijn met betrekking tot je business
  • kies niet te snel voor één zeer gangbare term, want dan is vijver met concurrenten best groot
  • zorg dat je webteksten voldoende zoektermen bevatten, maar ook weer niet te veel
  • genereer traffic door interessante posts op relevante kanalen
  • besteed aandacht aan je SEO door bijv. Yoast te installeren als plugin voor WordPress
  • werk aan voldoende volgers op social media
  • probeer via kwalitatieve linkbuilding vanuit andere websites naar jouw website te laten linken
  • ben niet bang dat je weinig likes krijgt; dit heeft tijd en aandacht nodig

 

Niet te snel resultaat verwachten

Gelet op de bovenstaande combinatie kan het best dat je jouw website binnen een paar maanden omhoog ziet kruipen in de zoekresultaten. Op den duur heb je deze positie en merk je dat je door regelmatig te bloggen of te sharen deze positie blijft behouden. Dat is logisch omdat men niet gauw op zoek is naar een bedrijf die pas op de 10de pagina op Google voorbij komt. Een hoge positie levert normaliter meer organische clicks op, maar dat is geen 100% garantie.
 
Wil je weten hoe jouw website scoort op jouw belangrijkste zoektermen? Of heb je wat ideeën nodig om de meest gunstige zoektermen voor je website te vinden? Of vind je het interessant wat de trends zijn die je in je voordeel kunt inzetten? Check dan eens op Ubersuggest.org
 

Tot slot

Als je door dit verhaal wat ontmoedigd bent geraakt wil ik je als troost meegeven dat mijn website een voorbeeld is van simpele toewijding en het willen nastreven van een doel. Er zijn dan ook geen speciale talenten of skills voor nodig. En mocht je met mijn tips aan de slag willen gaan? Dan hopelijk niet op de termen “freelance grafisch vormgever & dtp” uiteraard 😉
 
Laat in de comments je aanvullende tips om zpp’ers te helpen met hun ranking in Google achter? Alvast bedankt!