Creatief met een ouderwets potloodje

De laatste tijd ben ik steeds vaker aan het schetsen met zo’n ouderwets potlood. (Misschien ken je ze nog?) En dan het liefst in zo’n zakformaat notitieboek. Het werken op zo’n stukje papier voelt vanzelfsprekend veel natuurlijker aan dan schetsen met een styluspen op de iPad. Ik werk zo vele malen sneller mijn creatieve ideeën uit. En het maakt eigenlijk niet uit of ik nu werk aan een brochure, logo of een 3D object, maar… schetsen op papier blijft het fijnst.
 

Zoals veel grafisch vormgevers heb ik de neiging om snel achter de computer te kruipen en wat vage schetsen uit te werken. Wat onbedoeld kan leiden tot eindeloos schuiven en schalen met vormen totdat er iets op het scherm verschijnt wat enigszins acceptabel is. Met als conclusie achteraf dat ik niet goed genoeg in mijn hoofd de ideeën heb gevisualiseerd. En dus kostbare tijd heb verprutst. 
 

Een kleine schetssessie is daarom voor mij dé manier om alle ideeën die ik in mijn hoofd heb op tafel te krijgen. De schetsen hoeven niet gelijk al creatief of strak te zijn, want daar gaat het in eerste instantie niet om. Het maakt niet uit of er slechte of saaie schetsen tussen zitten. Dat sorteer ik later wel uit. Vaak zet ik er alvast wat kleine beoordelingsterren bij zodat ik in één oogopslag kan zien welke schetsen acceptabel zijn. Ik probeer ook alvast rekening te houden met de ruimte die een object nodig heeft door er kader rondom te trekken. En als ik zover ben leg ik alle tekeningen op tafel om te beoordelen of er uitschieters bij zitten die ik uit ga werken.
 

Ik merk dat mijn klanten het waarderen dat ze in een vroeg stadium worden betrokken in deze ruwe schetsfase. Deze licht ik ze met alle liefde toe. Ik zie het als een bewuste tactische zet omdat ik wel eens ideeën heb die me te veel tijd gaan kosten wanneer ik ze al bij voorbaat ga uitwerken, zonder dat de klant ze heeft goedgekeurd.
 

Een voordeel van schetsen is, dat het amper beperkingen kent. Ik hoef me dan niet druk te maken over lettertypes of kleuren. Heerlijk! Gewoon wat ideeën op papier zetten die me genoeg inspiratie geven om met veel vertrouwen en creativiteit een nieuw project in te gaan. Creatief met een ouderwets potloodje dus.
 

Pas wanneer de klant een akkoord heeft gegeven het voorstel dat het meest naar zijn zin is, ga ik verder met het eventueel verfijnen. Bijvoorbeeld in het geval van een logo. Ik print een kopie vergoot uit om deze vervolgens over te trekken met een zwarte stift. Deze scan ik vervolgens in om in Illustrator over te trekken.
 

Ik moet eerlijk toegeven dat het best wat discipline kost om op deze manier te werken. In de praktijk is de verleiding namelijk groot om impulsief allerlei lettertypes, vormen en kleuren uit te proberen in de hoop dat er iets gaafs uit de hoed gaat worden getoverd. Maar zoals ik al aangaf, dat is nog maar de vraag… Daarom moet ik me zelf beheersen en mijn enthousiasme temperen om te snel van start te gaan. Eerst denken, dan doen!
 

Er is trouwens een app die ik laatst heb geïnstalleerd op de iPad waarmee ik wel redelijk oké kan schetsen; AstroPad. Dit maakt van de iPad een tekentablet die ik tegelijkertijd op mijn iMac in Photoshop kan zien. Met als voordeel dat ik op het toetsenbord mijn gereedschappen kan selecteren en op zowel de iPad én iMac kan bekijken. Plus ik hoef niet te exporteren vanuit mijn iPad naar de mail. Ook handig!
 

Er zullen ongetwijfeld genoeg apps zijn om te schetsen op een iPad, maar die werken niet zo intuïtief wat mij betreft.
 

Heb jij misschien een werkwijze die jouw voorkeur heeft? Laat het me weten!