6 tips voor startende freelancers

Freelancen als grafisch vormgever is iets wat je moet liggen. Als je het met de juiste redenen gaat doen, is succes niet onwaarschijnlijk. Als je het gaat doen om snel veel geld te verdienen, dan kan het ook tegenvallen. In de praktijk zul je veel lessen zelf moeten gaan leren. Dat maakt het ook weer erg leuk. Een paar tips wil ik graag met je delen.


1. Ga niet verkrampen

Berekeningen over hoeveel je per week aan uren moet draaien om van rond te komen zijn vooral mooi op papier. In de praktijk zul je merken dat je niet vaak op het gemiddelde uitkomt. Soms zit je anderhalve week zonder werk, dan weer druppelt het binnen en zit je ineens tot over je oren in het werk.

Deze dynamiek is een grote uitdaging voor de meeste beginnende freelancers. En zeker als het allemaal niet zo goed loopt is er een hoop om over te piekeren. Mijn advies: blijf altijd je doel nastreven en ga niet verkrampen. Hoe je dit doel bereikt?… daar mag je over nadenken.

Misschien moet je meer aandacht besteden aan je netwerk, of moet je actiever op zoek naar nieuwe klanten? Er is één geruststellende gedachte: er ligt altijd werk klaar, ook al liggen er geen concrete opdrachten. Bijvoorbeeld in de vorm van zelfpromotie voor je onderneming, boekhouding bijwerken, een blog schrijven ;), of jezelf bijscholen via tutorials…  noem maar op. Dus kom elke ochtend op tijd uit de veren, houd de moed erin en maak van elke niet-declarabele dag een normale werkdag!


2. Zorg voor een gezonde financiële buffer

Dit punt heeft een verband met het bovenstaande punt. Als je buffer te klein is, maar de rekeningen moeten worden betaald, is het erg lastig om je hoofd boven water te houden. In de ideale situatie moet je iets meer dan een maand aan gemiste inkomsten kunnen opvangen om jezelf te kunnen bedruipen.

Je kunt in het uiterste geval geld proberen te lenen bij familie of vrienden, maar dat moet uiteindelijk ook weer snel worden terugbetaald. En op schulden zit je niet te wachten, neem ik aan? Geef als starter dus alleen het hoognodige uit, en zet zoveel mogelijk weg op je spaarrekening. Deze is alleen bedoeld om de hardste klappen op te vangen en liever niet om gezellige etentjes van te betalen…


3. Besteed aandacht aan je netwerk. And be kind to anyone

Een keer een borrel pakken met een mede-freelancer is natuurlijk nooit verkeerd. Het kan je interessante, leerzame gesprekken opleveren waarin jullie je ervaringen delen.

Een waarschuwing: spreek je nooit en te nimmer te negatief uit over (oud)collega’s of opdrachtgevers. Dat kan in sommige gevallen zeer ongunstig uitpakken voor jou, want zonder dat je het beseft, kun je een onschuldige roddel doorvertellen aan de verkeerde persoon. Die het vervolgens weer door verteld aan een ander. Dit kan je wel eens leuke opdrachten gaan kosten.

Besef je goed dat het een klein wereldje is waar je inzit. Een hoge gunfactor is vaak waardevoller dan al je voortreffelijke skills.


4. Slim uitbesteden

Het is paradoxaal genoeg ook weer niet altijd even slim om geld op te potten, want sommige investeringen betalen zichzelf gewoon uit. Belastingtechnisch kun je het jaar het best een x bedrag investeren om voor een aantrekkelijke aftrekpost in aanmerking te komen.

Een ander voorbeeld is zodra je dubbele opdrachten hebt, die je nooit op tijd verwerkt kunt krijgen. Of wanneer je je eigen boekhouding doet, terwijl je er geen ster in bent. Wordt in ieder geval geen dief van je portemonnee, ook als iets zich niet direct, maar pas op lange termijn uitbetaald.

In het eerste geval is het slim om de juiste mensen op de goede momenten in te zetten. Het is daarom belangrijk om een aantal vertrouwde freelancers in je netwerk te hebben zodat je elkaar opdrachten kunt gunnen en deze onderling kunnen weg kunt leggen.

Als het zover is ga je met elkaar in bespreking op de verantwoordelijkheden door te nemen, zodat alle verwachtingen zijn uitgesproken. In financieel opzicht kun je afspreken dat je een commissie bovenop je eigen uurtarief zetten, of je maakt prijsafspraken tegen een iets lager uurtarief. Zo houd je er een rendabel percentage aan over zonder dat je je klant nee moet verkopen.

Boekhouden zonder dat je er veel kennis ervan hebt kan je in de meeste gevallen ook geld kosten. Een professionele boekhouder is altijd meer op de hoogte van recente ontwikkelingen dan jij. Dat is waar je hem ook voor betaald. Hij kan je dus geld opleveren. Zoek een boekhouder die bij je past en schakel deze direct in zodra jij het je kunt veroorloven.


5. Structureren

Niet elke creatieveling kan gemakkelijk structuur aanbrengen in zijn onderneming. To do lijstjes, prioriteiten stellen… de een heeft er mee hinder van dan de ander. Zelf houd ik een digitale agenda bij, waarin ik mijn projecten zet. Zo houd ik ook gemakkelijk overzicht over mijn urencriterium voor de zelfstandigenaftrek.

Zoek een oplossing om de losse eindjes uit je hoofd te krijgen. Een boek wat me hier bij heeft geholpen is ‘Getting things done’ van David Allen. Het boek deed me beseffen dat een goede structuur niet vanzelf komt aanwaaien.


6. Investeer op het juiste moment

Ik zeg niks nieuws dat, wanneer je internetverbinding te traag is, je daar natuurlijk ontzettend veel last van hebt. Ik heb het wel eens meegemaakt; een groot bestand dat een uur voor de deadline moet worden gemaild, en… het internet is op nèt dat moment zo traag als stroop…Grrr

Ik zit met mijn huidige internetprovider helaas niet in het meest gunstige gebied (± 3 km van de wijkcentrale/mast). Ik woon in een gebied waar er te veel mensen tegelijkertijd online zijn, waardoor mijn internetsnelheid tot voor kort vrij traag was en niet constant genoeg om grote bestanden te versturen.

Ik had allerlei kostbare oplossingen kunnen zoeken om dit probleem aan te gaan pakken, en was het maar de vraag of dat het me veel op zou gaan leveren. Soms kun je het best gewoon in het geduld hebben, uitzoeken hoe het zit en zicht hebben op verbetering.

Zo zou er bij ons glasvezel gaan komen, wat de meeste problemen zou kunnen oplossen. Ik wist dat ik voor die tijd niets moet gaan uitproberen met wifi-versterkers of iets dergelijks. En gelukkig zijn nu, sinds de aansluiting op glasvezel, alle processen er super op vooruit gegaan!

Het uitstellen van ‘loze’ investeringen heeft me in dit geval weer geld bespaard.


Ik hoop dat ik je heb geholpen met deze tips. Succes met het starten!