Creativiteit als één van de belangrijkste skills van de komende jaren?

 

 
 
Wanneer we kijken naar de wereld waarin we vandaag leven, kun je simpelweg stellen dat dankzij de technologische vooruitgang de manier waarop we leven en communiceren voor een groot deel is veranderd. Met de stroom aan sociale media apps kunnen we nu vrijwel met elk persoon waar dan ook ter wereld communiceren. Instagram bijvoorbeeld stelt gebruikers in staat om live videostreams van hun vrienden op verafgelegen plaatsen te bekijken of te ontdekken hoe de levensstijl van hun favoriete beroemdheden is.
 
Kennis is voortdurend binnen handbereik en in feite kunnen we bijna alles vinden over elk denkbaar onderwerp op YouTube of Google. Kennis is niet langer asymmetrisch, zoals in het verleden toen alleen bepaalde mensen toegang hadden tot specifieke kennis en afgesloten was voor anderen. Nu heeft iedereen toegang tot de meest uitgebreide kennis – het is gewoon een kwestie van wat we ermee willen bereiken.
 
We kunnen alles in een flits doen – we hoeven ons huis niet eens meer te verlaten om eten te laten bezorgen, om een films te kijken of om met vrienden bij te praten. We hebben apps voor al die services waarmee we een beter leven kunnen leiden.
 
Met al deze voordelen is het geen geheim dat technologie ook menselijke taken heeft vervangen. Een computer is in staat om dingen te doen die mensen vroeger deden. Bijvoorbeeld het beheren van informatie of maken van complexe calculaties – een computer is hier veel beter in. Laat het berekenen van grote cijfers maar beter aan een computer over, in plaats van arbeidskrachten hier op in te zetten. In de industrie hebben computers daarom veel routinewerk vervangen. Een voorbeeld daarvan is dat je vroeger een cheque moest uitschrijven bij een bank om contant geld te krijgen, wat nu gemakkelijk bij een geldautomaat kan worden gepind.
 
Dus, aangezien technologie alleen maar vooruit zal blijven gaan en onder andere artificial intelligence- en blockchaintechnologieën de komende jaren ongekende toepassingsmogelijkheden gaan bieden, kun je je afvragen: aan welke vaardigheid is in de toekomst veel vraag? Wat is nou die vaardigheid die robots en technologieën niet eenvoudig kunnen vervangen? Naar mijn mening is dat creativiteit. Uiteindelijk ontbreekt het een computer (althans nu nog) aan verbeeldingskracht of creativiteit om een visie voor de toekomst te schetsen. Het mist de emotionele competentie die een mens heeft. Kan geen zijspoor nemen om op de meest geniale oplossing te komen. Creativiteit zal dus een zeer relevante vaardigheid van de komende jaren zijn. Maar hoe lang dat zal duren blijft de vraag.
 
Wat denk jij? Zal een robot dankzij artificial intelligence ooit in staat zijn het menselijk creatieve brein te vervangen? Laat het me weten in een comment.